Volonteri

Iz knjižice Hrvojke Begović, O volontiranju i volonterima/kama: 

Volonterstvo (dragovoljni rad) je jedan od kamena temeljaca civilnoga društva, jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude.
U vremenu globalizacije i stalnih promjena, svijet postaje sve mani i složeniji, a događanja u njemu u sve su većoj međuovisnosti. U osvit novog tisućljeća, volonterstvo je bitan element svakog društva. Deklaraciju Ujedinjenih naroda, koja kazuje da „Mi, narodi imamo snagu izmijeniti svijet…..“, ono pretvara u praktično i učinkovito djelovanje.

Ova deklaracija podupire pravo svih žena, muškaraca i djece da se slobodno udružuju u volonterskom radu, bez obzira na svoju kulturu i etičku pripadnost, vjeroispovijest, spol, zdravstveno stanje i društveni ili ekonomski položaj. Svi ljudi na svijetu morali bi imati pravo slobodno stavljati na raspolaganje svoje vrijeme, talent i energiju drugim pojedincima i zajednicama za pojedinačno ili zajedničko djelovanje, a da pritom ne očekuju novčanu naknadu za svoj rad.
Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje tko su volonteri. Ne postoji niti skup psiholoških karakteristika koje su svojstvene samo volonterima ne postoje posebni uvjeti koje čovjek mora zadovoljiti da bi postao volonter. Dovoljno je samo imati dobru volju. Bitno je napomenuti da su razlozi volontiranja uvijek individualni i da je svaka motivacija jednako vrijedna. Čak i ako volontiranje proizlazi iz isključivo vlastitih interesa i, uvjetno rečeno, sebičnih motiva, njegov rezultat dovodi do zajedničkog altruističkog cilja., pa zato izvori tih razloga nisu toliko bitni koliko su bitni rezultati volonterskih aktivnosti. Zapravo volontiramo zbog drugih, ali i zbog sebe samih.

Zašto volontiramo?
- da bismo bili korisni
- da ispunimo slobodno vrijeme
- da naučimo nešto novo
- da steknemo radno iskustvo
- da upoznamo nove ljude
- da radimo nešto praktično i korisno
- da pomognemo onima kojima je potrebno
- da bi imali cilj u životu
- da pobijedimo lijenost
- da napravimo nešto za zajednicu
- da se osjećamo bitnima - jer naši prijatelji volontiraju
- da probamo nešto drugačije - da bismo bili humani
- da radimo na društvenoj solidarnosti - da nas drugi cijene
- da izrazimo svoja uvjerenja
- da budemo uočljivi
- da se osjećamo uspješnima
- da steknemo prijatelje

Nastojimo razvijati volonterstvo, koje će:
- Poticati na sudjelovanje sveukupne zajednice, jer će prepoznati njezine teškoće i latiti se njihovog rješavanja:
- Posuditi glas onima koji ne mogu govoriti sami za sebe;
- Omogućiti drugima uključenje u volonterski rad;
- Omogućiti ljudima stjecanje novih znanja i vještina, te pružiti priliku za najbolji mogući razvoj njihovih osobnih potencijala,
  samopouzdanja i realizacija;
- Podupirati solidarnost u okviru društva, zajednice, države i svijeta. Da bismo volonterima osigurali ugodno radno okruženje
   moramo slijediti principe:
- Saznati prave razloge volontiranja i pokušati zadovoljiti potrebe volontera
- Okruženje koje pruža podršku; savjeti, pružanje informacija,edukacija
- Modificirati zadatke u skladu s mogućnostima, sposobnostima, ali i afiniteta pojedinih volontera.
- Razviti atmosferu u kojoj svi uključeni imaju pozitivan stav pema volontiranju.
- Održavati uspješnu komunikaciju s volonterima.

Osigurati im sve potrebne informacije za obavljanje posla i da budu upoznati s mogućim promjenama i razvojem aktivnosti u kojima sudjeluju.
- Pružati povratne informacije o njihovom radu i osigurati im nagradu u obliku priznanja i poštivanja njihovog doprinosa. Biti volonter kao što vidimo nije nimalo lagan posao.

Svatko može biti volonter neovisno o uzrastu, pa postoje djeca volonteri, mladi, odrasle osobe i stariji volonteri. Također, moguće je da se u neki volonterski program uključi i čitava obitelj. Ukoliko imate volje i senzibilizirani ste na socijalne razlike pomozite nam učlanjenjem u našu Udrugu „Susjed susjedu pomaže“!

GORDANA BRUS - prva predsjednica i pokretač udruge "Susjed susjedu pomaže"

Osobni podaci:  datum rođenja: 13.07.1953. u Zagrebu djeca: troje (jedno u zajedničkom kućanstvu) adresa: Petrova 163, Zagreb telefon: 2421 631 mobitel: 091/4850 777 E-mail gordana.brus@susjed.hr, www.susjed.hr   - Pedagoška akademija u Zagrebu, nastavnik glazbe, u klasi prof. Adalberta Markovića, Radno iskustvo: 1972.-1974. RTV Zagreb - glazbena urednica u emisijama: - "Zabavno i praktično", s urednicom emisije Ljerkom Matutinović i - "Ulice i trgovi", s urednikom emisije Dragom Britvićem 1983. -1993. Centar za kulturu i informacije Maksimir  - stručni suradnik za glazbenu djelatnost:  - osnovala zbor „Vjeverice“ uz dirigenticu Đulijanu Brajković, da bih potaknula razvoj glazbene aktivnosti od najranije dobi. 1986. - 1993. Diskografska kuća „Jugoton“(od 1990. „Croatia records“ - službeni prateči vokal kompletne produkcije - među ostalim sudjelovanje na Eurosongu s pjesmom „Željo moja“, D.Dragović u Norveškoj grad Bergen.) 1993. - 1995. Diskografska kuća "Euroton"  - poslovi voditelja propagande 1996. – 1999. Članica HGU-aDruštvo naša djeca Maksimir - volontiranje  2004. – 2008. List "Maksimir moj kvart", izdavač Centar za kulturu i informacije Maksimir - urednica lista, - pokrenula, koncepcijski pripremila i uređivala list koji je doprinosio kulturi življenja u četvrti Maksimir 2006. – do daljnjeg Udruga "Susjed susjedu pomaže" - predsjednica do 2010. godine – volontiranje.

Snježana Pisk nova predsjednica

Snježana Pisk (1965) Rođena u Zagrebu, odrasla u Maksimirskoj četvrti i živi u Maksimiru sa svojom obitelji. Pohađala OŠ Vladimira Nazora, uspredno polazi u Školu za ritmiku i balet u Bogovićevoj ulici, koju završava zajedno s Pedagoškim obrazovnim centrom osamdesetih. Visoku strušnu spremu stjeće na Ekonomskom fakutetu. Zanimanje – koreograf, plesni pedagog i organizator plesnih događanja i po poterbi dipl oec. Radi na području Maksimira održavajući tečajeva suvremenog plesa za djecu školskog uzrasta, koreografira plesne predstave, održava plesne radionice usko surađujući s Centrom za kulturu i informacije Maksimr, te ostalim udrugama u ustanovama vezanim uz ples. Humanitarni rad  Od početka osnutka udruge Susjed susjedu pomaže volontira za istu udrugu svojim božićnim programima namjenjenim djeci slabije stojećih obitelji. Stalnim angažmanom i voljom da pomogne potrebitima prihvatila je ulogu predsjednice od 2010. godine. Kontakt mob. 091/2517 651, e-mail; snjezana.pisk@gmail.com

Zdenka Gudićek s kćerkom Mateom

Zdenka je samohrana majka triju dobrih i lijepih danas već djevojaka.
Došla je do nas preko naše stare volonterke i ostala eto već četvrtu godinu. Izuzetna je žena jer iako je bolesna i konstantno je pod liječničkim kontreolama redovito dolazi i pomaže da sva odjeća bude pregledana i sortirana i pristupačna našim korisnicima i donatorima.
Predana je poslu koji obavlja i ništa joj nije nikada bilo teško učiniti.

Matea je izuzetna djevojka koja je uvijek na raspolaganju udruzi nastoji pomoći najbolje što može. Na humanitarnim sajmovima vodi promidžbu za donatore i nudi likovna ostvarenja naših volontera.
Uz fakultet radi kako bi pomogla svojoj majci koja ima vrlo malu invalidsku mirovinu.

Irena Petričević Milošević i Ana Terzić

Irena, novinarka po zvanju došla je samo malo proviriti u našu udrugu i eto je s nama već niz godina.
Uz ostale povremene poslove u udruzi radi na promidžbi udruge i na pripremama i kompjutorskoj obradi Biltena, plakata i letaka.

Ana je u udruzi od početka njenoga osnivanja. Predana, radišna i nadasve brižna baka jednako brine i o potrebitim obiteljima četvrti Maksimir, ali i cijelog grada pa i izvan njega. Svojim autom odvezla je tone odjeće i obuće slabije stojećim obiteljima i kilometrima izvan Zagreba. Ništa joj nije teško učiniti ako misli da to ima smisla. Na žalost i ona nije dobrog zdravlja pa nakon deset godina i mi moramo paziti da ne pretjera.

Tanja Trošelj Miočević iLina Grdić

Tanja je izuzetna osoba, dipl.ecc. uvijek spremna pomoći te svojim markentiškim sposobnostima donosi
potrebna darovanja za slabije stojeće obitelji naše udruge.

Sve što joj se postavi kao za zadatak za nju je izazov i dok ne dođe do cilja ne sustaje. Njen doprinos udruzi je
nemjerljiv.

Lina nas je pronašla preko portala i kao izvanredna studentica na Filozofskom fakuletu sociologije prezentirala je svoj rad na našem programu za Božić.
Nesebično je odradila sa svojim kolegicama cijelu promidžbu programa dijeleći pozivnice uokolo susjedima koje su same izradile i na taj način doprinijele vrlo lijepom programu.
Vrlo je zauzeta i kao majka ne mož se aktivnije posvetiti radu udruge, ali svaki puta kada je zatrebamo ona se odazove.

Volonteri su nam prilazili sa željom da pomognu

Udruga je počela djelovati i nama je trebala pomoć jer nas u početku nije bilo dovoljno. S nama su od početka volonteri koje vam želim predstaviti.

Željana Cesar s kćerkom Deom

Obitelj Cesar je mnogočlana obitelj izuzetno razvijene empatije prema potrebitima.
Već niz godina uključeni su u humanitarnu pomoć na način da financijski pomažu određenu obitelj.

No to nije sve, ukljućene su i u svakotjedno volontiranje u udruzi Susjed gdje zajednički s ostalim volonterima doprinose boljem i kvalitetnijem životu potrebitih obitelji.


Dubravka Šarac

Majka troje već poodrasle djece koja su uključena u razne aktivnosti. Dubravka sudjeluje u radu udruge od samog početka i njena uloga je uz ostalo i priprema i rad s volonterima udruge.Živi na Ružmarinki i brine o tom dijelu četvrti.

Goga Petrovčić, novinarka Vijesnika

Naša Goga pomagala nam je i oko našeg lista [b]Maksimir moj kvart.[/b] Izuzetna osoba, dobar prijatelj, vegetarijanka koja peće ukusne i zdrave kolače. Daruje nam svoju robu i ujedno i kupuje na sajmu da bi na taj način pomogla da sakupimo što više za obitelji lošijeg imovinskog stanja. Radi kao volonter novinar na biltenu udruge pokrenut u 2012. godini.

Gordana Oštarijaš prijateljica iz djetinjstva

Gordana je vrijedni član Udruge koja je ujedno rizničar udruge i redovno dežura namaksimirskis Sajmovima, te to radi vrlo pedantno. Spremna je uvijek pomoći i raditi koliko treba. Članica je upravnog odbora.

Vera Mrđen naj starija volonterka po stažu

Naša Vera Mrđen dugogodišnji je volonter u Crvenom križu, koji se nalazi u Švarcovoj gdje je i naša Udruga. Kada je shvatila da nam treba dobrih i vrijednih ljudi počela je i nama velikodušno pomagati. Ona sve drži na oku i zna priskočiti kada je to najpotrebnije. Dobar je i kvalitetan čovjek.

Ana Pejičić i Romana Čale

Drago mi je reći da ima i mladih volontera koji se žele baviti humaniotarnim radom. Ana je s nama od početka, a bila je i novinarka našeg lista Maksimir moj kvart. Romana se uvijek rado odaziva našim akcijama.

Irja Kren profesorica u osnovnoj školi Remete

Kada je potrebno Udrugu dobro predstavljati i voditi bilo koji program onda to izvanredno učini naša Irja, profesorica povijesti umjetnosti i nastavnica u osnovnoj školi Remete. Vrlo je temeljita i dosljedna te ništa ne ostavlja slučaju. Svoje učenike od prvog dana uspješno senzibilizira prema slabije stojećim obiteljima i zajedno s njima je u svim akcijama Udruge. Članica je pravnog odbora.

Vera Selaković

U našoj Udruzi je raspon volontera od 16 godina pa do 75 godina. Naša Vera je izuzetna mlada zaposlena djevojka koja još nema obitelj, ali zato se daje na sve strane. Pomaže gdje god je to potrebno i ne pita kada već samo zove organizira i nastoji što prije riješiti problem. Upravo to mi je kod nje odlično, sve se odmah riješava. Takvi volonteri su svima jako potrebni i korisni, ništa ne traži samo radi, super!

Zorica Filipan

Izuzetna žena koja nam je početku osnivanja Udruge rekla da je s nama i kad je nema jer ovo što radimo je posebno. Osim što je akademska glazbenica, vrlo je cijenjena keramičarka i naš najbolji ženski ribolovac.

Ljiljana MUstač

Humanitarne udruge našeg tipa mogu opstati samo uz vrijedne i dobre ljude. Ljiljana je pokazala da joj ništa nije teško ni nemoguće. Osim što se uspješno bavi keramikom .voli čeprkati po svom vrtu. Često nam donira i svoje radove.

Humanitarci iz XV gimnazije

Već drugu godinu u našoj Udruzi volontiraju učenici III i IV razreda jer su se odlučili za humanitarni rad kao aktivnost. izvan nastavne. Vrlo su simpatični i najvažniji su kod kreiranja i dijeljenja letaka, lijepljenja plakata i sl.

Godine nisu važne

Gospođa Franciska Pancer Rođena je u malom mjestu Bosanski Kobaš 24. 12. 1919. Danas živi na Bukovačkoj cesti 117b.  Gospođa Franciska je bez obzira na godine, vitalna i prepuna riječi. Kada ju gledate, ne možete ne vidjeti tu silnu energiju koju pokretima i gestikuliranjem iznosi dok govori. Upravo je za svoj devedeseti rođendan dobila prekrasan set boja i želju snahe za novom slikom. Ljubav za slikanje je i danas kod gospođe Franciske prisutna. Nakon školovanja radila je na mnogim mjestima, ali je sigurno najviše pridonijela kao tajnica Društva naša djeca. Često spominje kako je osim svojoj djeci bila majka i mnogim generacijama odgajajući ih i podučavajući. Danas ju susreću odrasli ljudi pozdravljajući je kao tetu, mamu, kumu….., kako sama kaže. Ta simpatična starija gospođa izuzetne je osoba i po tome što još uvijek ima puno toga reći mlađim generacijama i još je naša aktivna volonterka.

HVIDRA Maksimir i predsjednik Vijeća gradske četvrti

Ekipa HVIDRA-e je od samog početka s našom udrugom. Pomogli su nam u postavljanju parketa i u uređenju devastiranog prostora u Šrapćevoj gdje se održava naš sajam. U svakoj akciji nam pomognu u gurmanskom dijelo sa svojim poznatim gulašom. A član udruge i pobornik našeg rada je i Mario Pilaš, predsjednik Vijeća naše četvrti Maksimir
str. 1 2 >