GORDANA BRUS - prva predsjednica i pokretač udruge "Susjed susjedu pomaže"

Urednica portala Susjed. Rođena u Zagrebu, Petrova ulica, mobitel: 095/5492 873, e-mail; gordana.brus@susjed.hr, www.susjed.hr.  Završila srednja glazbena škola "Pavao Markovac", Zagreb. - Pedagoška akademija u Zagrebu, nastavnik glazbe, u klasi prof. Adalberta Markovića,  Društvo naša djeca Maksimir - volontiranje; 2004. – 2008. - urednica lista, - pokrenula, koncepcijski pripremila i uređivala list "Maksimir moj kvart", koji je doprinosio kulturi življenja u četvrti Maksimir, izdavač Centar za kulturu i informacije Maksimir; 2006. – Pokrenula humanitarne udruge "Susjed susjedu pomaže" i predsjednica iste do 2010. godine, a sada u svojstvu koordinatora svih programa udruge.

Snježana Pisk nova predsjednica udruge "Susjed susjedu pomaže"

Snježana Pisk (1965) Rođena u Zagrebu, odrasla u Maksimirskoj četvrti i živi u Maksimiru sa svojom obitelji. Phađala OŠ Vladimira Nazora, uspredno polazi u Školu za ritmiku i balet u Bogovićevoj ulici, koju završava zajedno s Pedagoškim obrazovnim centrom osamdesetih. Visoku strušnu spremu stjeće na Ekonomskom fakutetu. Zanimanje – koreograf, plesni pedagog i organizator plesnih događanja i po poterbi dipl oec.

U ovoj godini konstituirajuća skupština

Ove godine nam je četvrta godina postojanja i vrijeme je za neke reorganizacije i pomake u radu na bolje. Raspršili smo se na puno obitelji, a nemamo dovoljno za sve njih pa ćemo se vjerojatno fokusirati na obitelji kojima istinski naša pomoć mijenja uvjete života na bolje. Bilo je dobrih akcija, ali smo imali i neke prazne hodove koje svakako treba ukloniti ili ispuniti na koristan način. Još nemamo zainteresiranog za predsjedničko mjesto što mene kao sadašnju predsjednicu stavlja u vrlo neugodan položaj. Voljela bih kada bi se našao netko tko bi istinski odradio taj posao što ne znači da ja ne želim raditi već želim malo predaha, a i imamo vrlo vrijednih i kvalitetnih volontera. No kada sa svakim porazgovarate svi imaju previše svojih obaveza i nisu spremni na poziciju predsjednika. Šteta jer Udrugu ne želim ugasiti pa ću vjerojatno morati nastaviti. Vidjet ćemo..... Skupštinu predviđamo za travanj ove godine, 2010.

Zvonimir Milčec - književnik i kolumnist

Počasni predsjednik je Zvonimir Milčec, poznati književnik i publicist s Bukovca, poznat po svojoj ljubavi za Bukovac i Maksimir, te knjizi "Zvižduk s Bukovca". Svesrdno podržava humanitarnu Udrugu Susjed susjedu pomaže kao potrebnu podršku slabije stojećem stanovništvu našeg kvarta.

Vlasta Goričanec

Vlasta Goričanac, živi u četvrti Maksimir i sudjelovala je u nastajanju Udruge. Cijela njena obitelj socijalno je osjetljiva i uvijek je pomagala potrebite susjede.

Tomislav Buntak

Tomislav Buntak, ravnatelj Centra za kulturu i informacije Maksimir, rodio se i radi u četvrti Maksimir. Prigrlio je Udrugu u prostore Centra i čini sve da Udruga može raditi nesmetano.

Mario Pilaš

Mario Pilaš, predsjednik Vijeća gradske četvrti od početka djelovanja Udruge sudjeluje u svim problemima s kojima se Udruga susreće.

Nadzorni odbor

Nadzorni odbor: Mario Pilaš, Tomislav Buntak i Vlasta Goričanec

Zdenka Medić

Zdenka Medić je dipl. socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Ured Maksimir, živi u četvrti Maksimir i od početka djelovanja Udruge pomaže ukazujući na probleme i obitelji kojima je pomoć neophodna. Nesebično sudjeluje u radu Udruge.

Upravni odbor

Upravni odbor: Gordana Brus, Radmila Kostanjevec, Darko Vujnović, Blanka Kürner i Zdenka Medić.

Blanka Kurner

Blanka Kürner živi i djeluje u četvrti Maksimir i vijećnica je Vijeća gradske četvrti Maksimir, aktivistica u MS Ružmarinka i u Nadzornom odboru Vrtića "Mali princ". Od početka djelovanja Udruge nesebično je pomagala potrebitima.

Darko Vujnović

Tajnik Udruge Darko Vujnović, stanovnik je četvrti Maksimir gdje i vodi poduzeće koje je uz Centar za kulturu Maksimir izdavač lista "Maksimir moj kvart"

Radmila Kostanjevec

Zamjenica predsjednice Udruge, Radmila Kostanjevec, rođena je u četvrti Maksimir, gdje i radi u obiteljskom poslu limarije i grijanja. Cijela obitelj je socijalno osjetljiva i naš je kontinuirani darovatelj potrebitim obiteljima.

Udruga "Susjed susjedu pomaže"

Udruga je nastala iz akcije "Susjed susjedu pomaže u nevolji", koju je pokrenula redakcija lista "Maksimir moj kvart". U redakciju su, osim redovnih pitanja o asfaltiranju, struji i vodi, pristizale i zamolbe naših susjeda za pomoć u odjeći i namještaju, zatim pomoć u učenju, pomoć u zapošljavanju. To nas je potaklo na ideju da pokrenemo akciju putem lista u kojoj bi susjedi jedni drugima mogli pomoći. Tako smo sa socijalnim radnicama Centra za socijalnu skrb Maksimir obišli nekoliko obitelji za koje smo znali da im je pomoć neophodna. Dalje je bilo lako jer smo putem lista upoznali naše sugrađane s akcijom, koji su se nesebično odazivali i donosili ono što nam je trebalo za naznačenu obitelj. Akcija djeluje samo na području naše četvrti i uključeni su gotovo svi vitalni segmenti četvrti, kao što su Vijeće gradske četvrti, Centar za kulturu Maksimir, Javne ustanove, Centar za socijalnu skrb, Ured Maksimir, Gerontološki centar, Policajci u zajednici, Crkva SV. Petra, poduzeće Čistoća i stanovnici našeg kvarta. Među prvima kojima smo pomogli početkom 2005. godine bila je samohrana majka Katalinić s četvero djece kojoj je naš susjed Kostanjevec popravio struju da djeca mogu učiti uz svjetlo, a ne uz svijeću, kupio je krevete na kat jer nisu svi imali gdje spavati, oličio im je i stambeni prostor (kasnije su dobili stan od gradonačelnika M.Bandića). Jedan puta mjesečno dobivali smo besplatan kamion od Čistoće, a njihovi radnici pomogli su u razvoženju namještaja od davaoca prema primaocu. To je tako funkcioniralo gotovo godinu i pol dana, ali nismo bili potpuno zadovoljni. Radnici Čistoće su se trudili, radnici Centra za socijalnu skrb također, a naša redakcija najviše, da bi na kraju namještaj koji smo donijeli bio ili previše star ili raskliman ili mašina za rublje pokvarena…, a željeli smo pomoći. Jedino što je funkcioniralo dobro, bila je direktna donacija donatora preko lista i socijalne skrbi ka potrebitoj obitelji za kupnju određene stvari ili plaćanje računa Elektre i slično. Budući da se list nije mogao baviti prikupljanjem novca, a to nam je najpotrebnije, odlučili smo osnovati Udrugu preko koje bismo daleko više mogli pomoći našim slabo stojećim kvartovcima, tim više što list Maksimir moj kvart kao medij sve to može vrlo transparentno pratiti i okupiti cijeli kvart. Sjedište udruge je u prostoru Centra za kulturu i informacije Maksimir, gdje se nalazi i redakcija lista, Švarcova 18, telefon 2300 410, (095/5492 873) mail: gordana.brus@maksimir.hr